Skip to content
All posts

Vad är ett API och hur använder du det?

API:er (Application Programming Interfaces) är viktiga delar i modern webb- och mjukvaruutveckling för att få två eller flera olika system att prata och samarbeta med varandra.

Hur fungerar ett API?

Ett API är som en sorts bro mellan olika system. Det hjälper systemen att förstå och använda varandras funktioner, även om de är gjorda på olika sätt. Tänk dig att du har en app på din telefon som visar vädret. Den appen använder ett API för att hämta vädret från en vädertjänst som SMHI eller från flera olika väderstationer och visar det för dig på ett enkelt sätt

För att förstå hur ett API fungerar kan man använda liknelsen med en elektrisk enhet och ett eluttag. Enheten (t.ex. en mobilapp eller webbplats) vill använda funktionerna (elektriciteten) som systemet (eluttaget) erbjuder. API:et är som sladden som förbinder enheten med eluttaget, vilket möjliggör att enheten och systemet kan skicka information och data på ett säkert sätt mellan varandra. 

shutterstock_2152582703


Ett exempel – så används API:er

Ta till exempel en reseplaneringswebbplats som flygresor.se . När du söker efter en flygresa, använder webbplatsen API:er för att hämta massvis av information från olika flygbolags system. Du som användare ser ett enkelt och sammanhängande gränssnitt. I bakgrunden kommunicerar webbplatsen med flygbolagens system via deras API:er för att hämta och visa den information du efterfrågar för att kunna hitta resan som passar just dig.


API:er – flera fördelar för din verksamhet

Implementering av relevanta  API:er kan förbättra hur din verksamhet fungerar.

Användarupplevelsen för dina kunder kan förbättras genom att erbjuda mer kompletta tjänster eller genom att skapa nya innovationer. Till exempel kan ett detaljhandelsföretag använda ett väder-API för att föreslå produkter baserat på det aktuella vädret.

API:er kan öka flexibiliteten genom att integrera med befintliga digitala lösningar. Ett företag kan till exempel använda ett API för att integrera sitt CRM-system med sitt fakturerings- och bokföringssystem.

API:er kan förbättra verksamhetsprocesser och arbetsflöden genom att automatisera uppgifter och utbyta data smidigt mellan olika system. En HR-avdelning kan till exempel använda ett API för att synkronisera anställdas data mellan olika system.

api

Öppet eller stängt API och vad är skillnaden?

Öppna API:er är tillgängliga för utvecklare och företag och kan användas för att skapa appar som interagerar med din tjänst. Fördelarna inkluderar ökad innovation och möjligheten att nå en bredare publik. Nackdelarna kan vara säkerhetsrisker och en potentiell belastning på dina system.

Stängda API:er, å andra sidan, är privata och endast tillgängliga för specifika användare, oftast inom samma organisation. De är säkrare och ger full kontroll över hur och var dina data används, men de minskar möjligheterna för extern innovation.

Kan jag bygga ett eget API om jag inte har något idag?

Absolut! Att bygga ett API är en investering i din verksamhets framtid. Det kräver en noggrann planering och förståelse för dina och användarnas behov. Men med rätt resurser och expertis kan ett API bli en kraftfull motor för innovation och effektivitet inom ditt företag.

Genom att använda API:er kan du förenkla och förbättra interaktionen mellan dina befintliga system och mot nya system (t.ex en samarbetspartners), vilket ökar effektiviteten, produktiviteten.  Här kan du läsa mer om hur du kan göra.

Sammanfattning

Genom att utnyttja API:er kan du skapa en mer integrerad, effektiv och innovativ verksamhet. Oavsett om det gäller att förbättra kundupplevelsen, öka operativ effektivitet eller öppna upp nya inkomstmöjligheter, är API:er en nyckelkomponent i moderna digitala lösningar.

Vill du prata API:er? Hör av dig!